Bolyai WLOG

Bolyai WLOG

Hazudik a számológép?

2022. január 17. - Czirják Lilla

A legújabb tudományos számológépek már számtalan hasznos funkcióval rendelkeznek, rengeteg számítást el tudnak végezni helyettünk. De mennyire bízhatunk bennük? szamologep1.jpg

23824b3d279e94e4e28e1e1997c341a9.jpgÉrdekes dolgot kaphatunk, ha a következőt írjuk a számológépbe: 116/13. Ez két egész szám hányadosa, így biztosak lehetünk benne, hogy a megoldás egy racionális szám. A számológép szerint viszont ez π-nek egy racionális számszorosa! Ez viszont tudjuk, hogy nem lehetséges, mivel a π irracionális szám.

Miért kapjuk mégis ezt az eredményt? Egyszerűen azzal magyarázható, hogy a számológépek véges sok számjegyet képesek tárolni, így az irracionális számok közelítő értékeivel tudnak számolni. Az előzőek alapján a számológép a π-t egyenlőnek tekinti a következő kifejezéssel:

Ez valóban megegyezik a π értékével az első 12 tizedesjegyig, tehát nem tévedett nagyot a gép. Érdekes azonban, hogy más, hasonlóan jó közelítések esetén nem ismeri fel a számológép a π-t. Sőt, a fenti kifejezést beírva sem láthatunk π-t a kijelzőn, más esetben viszont igen! Erről részletesebben a lenti videóban hallhattok.

Bár az előző eredmények valójában kellően pontosak voltak, súlyosabb hibákat is kaphatunk, ha a pontatlan értékkel számolunk tovább.
 műveletsort beírva a számológép szerint az eredmény 0, pedig láthatjuk, hogy 720-at kellene kapnunk! Ennek a példának a tanulsága, hogy érdemes gondolkodni, mielőtt a számológépre hagyatkozunk.

Még egy érdekes példa:

Ezt beütve a kijelzőn kapott eredmény 1922, vagyis a következő egyenlőséghez jutottunk:


A számológéppel végzett számítások alapján tehát a fenti egyenlőséget igaznak gondolhatjuk, pedig a bal oldal értéke egy páratlan szám, míg a jobb oldal páros! (forrás)

 További érdekes számológépes hibákról olvashattok itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiwlog.blog.hu/api/trackback/id/tr1216814128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása