Bolyai WLOG

Bolyai WLOG

Egy egyszerű probléma, amit senki nem tud megoldani

2022. január 13. - Czirják Lilla

Biztosan találkoztál már oylan matek feladattal, amiben a kérdés értelmezése is komoly erőfeszítéseket igényelt, mégis sokaknak sikerült megoldani. Akadnak azonban olyan problémák is, amiket elmondhatunk akár egy kisiskolásnak, mégis máig megoldatlanok.

collatz-graph.jpgcollatz.png

23824b3d279e94e4e28e1e1997c341a9.jpgLássunk egy első látásra egyszerűnek tűnő problémát.

Induljunk ki egy tetszőleges pozitív egész számból, és képezzünk egy sorozatot. Mindig a legutóbbi elemből számoljuk a következőt:

  • ha a szám páros, akkor osztjuk 2-vel;
  • ha páratlan, akkor megszorozzuk 3-mal, és hozzáadunk 1-et.

Például, ha az első szám a 6, akkor a következő 6:2=3. A 3 páratlan, így a következő tag 3*3+1=10. Folytatva a szabály alkalmazását, a következő sorozatot kapjuk:

6; 3; 10; 5; 16; 8; 4; 2; 1; 4; 2; 1; 4; 2; 1; ...

Látható, hogy egy idő után már csak a 4, 2 és 1 számok ismétlődnek. A Collatz-sejtés néven ismert állítás szerint ez minden esetben bekövetkezik, akármelyik pozitív egészből kiindulva.

Bár a probléma megfogalmazása nagyon egyszerű, a sejtés bizonyítása a legkiválóbb matematikusoknak sem sikerült. Erdős Pál, a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa is reménytelennek vélte.

Számítógép segítségével igazolták minden n≤268 egész számra, hogy az n-nel kezdődő sorozat eléri a 4-2-1 kört. Ezen kívül több állítást is megfogalmaztak, amik látszólag azt mutatják, hogy igaz a sejtés, de bizonyítani nem sikerült.

A sorozatképzési szabály alapján készíthető gráfra viszont szebbnél szebb ábrázolások születtek. Egy lehetséges ábrázolási mód, hogy az 1-ből kiindulva építjük a fagráfot, páros számok esetén az óramutató járásával megegyező irányba fordulunk el, páratlan számok esedtén ellentétes irányba. Így az alábbi organikusnak tűnő képek készíthetők.

collatz_szines.jpgA sejtésről és az ábrázolásról is hallhattok bővebben az alábbi videókban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiwlog.blog.hu/api/trackback/id/tr8816799146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása