Bolyai WLOG

Bolyai WLOG

Hogyan számoljunk véletlen számot?

2022. január 31. - mitlaendre

Létezik jól meghatározott eljárás arra hogy véletlenszerűen számot generáljunk? Hogyan veszik a számítógépek a véletlen számokat?

Gyakran azért tekintünk egy eseményt véletlenszerűnek, mert emberi szemmel felfoghatatlan kiszámíthatatlan. Tekintsük csak a dobókocka-dobást. Ha tökéletesen tudnánk ismerni a dobás körülményeit (szél, erők, atomok helyzete,...) akkor talán meg tudnánk adni a dobás kimenetelét. Hogy ez lehetséges-e, az most számunkra teljesen felesleges, hiszen a mai tudásunkkal semmiképpen sem tudnánk pontosan megmondani a kimenetelt. Sokkal hasznosabb ha valószínűségekkel számolunk.

An Empirical Approach to Dice Probability – A Best-Case ScenarioHa nincs nálunk dobókocka, vagy egy számítógépet szeretnénk véletlen szám generálásra bírni, akkor viszont lennie kell valamilyen eljárásnak, hogy "ál-véletlen" számokat generáljunk. Ezek azért nem valódik, mert ha ismerjük számításuk körülményeit, akkor biztosan reprodukálni tudjuk ugyan azt a számot.

Ha kiindulásként veszünk valamilyen "seed"-et (a számítógéptől független kezdőszámot) és azt többször a négyzetre emeljük, akkor a kapott érték közepéből kiemelt számot tovább négyzetre emelve véletlennek tűnő mennyiséget kapunk.

Az előző egyszerűsített példán bár 123456-ból indultunk ki, mégis 265752-t kaptunk. Ez látszólag a véletlen műve, ám utánozható. Ennek küszöbölésére a seed-et a legtöbb számítógép valamilyen számszerű, de nem előrelátható adatból nyeri, például a mikrofonon érzékelt hang erőssége a pillanatban. 
Mi ezt a lépést is utánozhatjuk, ha például a születési évünket vesszük alapul.

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiwlog.blog.hu/api/trackback/id/tr9916973942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása