Bolyai WLOG

Bolyai WLOG

Bach és a Möbius-szalag

2021. november 08. - mitlaendre

A zenében gyakran felfedezhetőek matematikai motívumok, viszont Bach kánonjai ilyen szempontból kiemelkedőnek számítanak.

e15_masolata.png

A kánonok legegyszerűbb formája, amikor a második szólam az első szólam eltoltját (késleltetését) játssza. Ettől érdekesebb, amikor a második szólam az első függőleges tükrözöttjét játssza (a fenti tükörkánon). Ekkor az első szólamban a magasabb hangok a második szólamban a mélyek lesznek és fordítva:

Bach leghíresebb kánonja az úgynevezett rák-kánon. Ebben a második szólam az első szólamot játssza visszafelé (vízszintes tükrözés):

 

Az ilyen transzformációk kombinációival sokféle kánon létrehozható, viszont ahhoz, hogy ezek a művek jól is hangozzanak, komoly hozzáértés szükséges.

A legérdekesebb talán az 5. kánonja, melyben a második szólam az első függőleges tükrözöttjét játssza féleltolásban:

Ha ennek a kottadarabnak a két végét egy csavarással a következő módon összekötjük, akkor egy úgynevezett Möbius-szalagot kapunk:

A Möbius-szalag legfontosabb tulajdonsága, hogy egyetlen felszíne van. Ha az eredeti helyen elindulunk a szalagon, akkor a mű kottája egy részen a felszínen, egy részen pedig a felszínről áttekintve a szalagon végtelen ismétlésben olvasható.

A mű tulajdonságai miatt elég a kotta felét Möbius-szalaggá alakítanunk, a két szólam így is az egész művet fogja játszani végtelen ismétlésben:

 

(A kották csak a transzformációk bemutatására szolgálnak, az eredeti műtől eltérhet.)

További információ: (Möbius-szalag 6.perc 12.másodperctől)

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiwlog.blog.hu/api/trackback/id/tr7116740336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása