Bolyai WLOG

Bolyai WLOG

Mennyi Isten száma?

2022. január 22. - mitlaendre

Isten száma alatt általában a matematikusok azt a számot értik, ahány forgatással a hagyományos 3x3x3-as Rubik-kockát bármely állásából a kész állásba lehet forgatni. Na de mennyi is ez a szám?

A szám meghatározásához az évek során alsó és felső becsléseket alkalmaztak. Számítógépek segítségével minden állásra találtak 20 lépésnél nem hosszabb megoldást, ezért ez felső korlát. Továbbá találtak olyan állást amire nem létezik 20 lépésnél rövidebb megoldás, ezért az isteni szám biztosan a 20.

 

Érdekesség, hogy az egyik 20 lépéses megoldás egy egészen rendezett alakzat. Ez az úgy nevezett "Superflip", ami annyiban tér el a tökéletes megoldástól, hogy minden él-elem fordítva van a helyén.

Isten száma azt is megmutatja, hogy bármely állásból bármely állásba legfeljebb 20 tekerésben el lehet jutni.

4x4x4-es kockára 35-55 közt van ez a szám, míg 5x5x5-ösre 52-141 közt.

 További infó:
https://ruwix.com/the-rubiks-cube/gods-number/

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyaiwlog.blog.hu/api/trackback/id/tr4116819850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása